Tajemnicze Gopo

Róża dzika jest od wielu tysiącleci wykorzystywana do celów leczniczych i kosmetycznych.

Przełomowym odkryciem w badaniach nad właściwościami dzikiej róży, było wyizolowanie aktywnej substancji o nazwie GOPO (galaktolipid), odpowiedzialnej za przeciwzapalne działanie owoców róży.

Jednak róża nie jest wykorzystywana tylko w celach leczniczych, ale także jest rośliną powszechnie stosowaną w kosmetologii. Z jej płatków i nasion otrzymuje się olejek różany, który jest stosowany w aromaterapii, kosmetyce oraz perfumerii.

Olejek różany ma zastosowanie również, jako dodatek poprawiający smak i zapach leków oraz pobudzający łaknienie. Z owoców róży otrzymuje się olejek eteryczny, charakteryzujący się silnym i przyjemnym zapachem. Do ważniejszych właściwości olejku różanego należy zaliczyć działanie moczopędne, uspokajające, przeciwmigrenowe, antyseptyczne i przeciwbakteryjne.

Szerzej na temat GOPO opowie nasz ekspert – dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

 

Masz pytanie? Odpowiadamy od 4 do 24h. Zadaj pytanie lekarzowi »
Kolejne artykuły Tajemnicze Gopo
Róża dzika, znana już od starożytności, jest krzewem ciernistym o wysokości do 3 m. Od wielu tysiącleci ...
Róża dzika, znana już od starożytności, jest krzewem ciernistym o wysokości do 3 m. Od wielu tysiącleci ...
Witam, mam 31 lat, jestem kobietą, mam dziecko i męża. Od kilku miesięcy, nie ma właściwie dnia, aby nie miała ...

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
Rozwiąż działanie i podaj wynik.
Pokrewne tematy

Choroby

  • Alergia
  • Astma
  • Białaczka
  • Cukrzyca
  • Grypa
  • Grzybica
  • Impotencja
  • Rak piersi

Styl życia

  • Ćwiczenia / Fitness
  • Dieta
  • Odchudzanie
  • Seks

Dziecko

  • Antykoncepcja
  • Ciąża
  • Poród

Medycyna

  • Badania
  • Chirurgia
  • Kardiologia
  • Leki
  • Szczepienia

Psychologia

  • Bezsenność
  • Depresja
  • Narkomania
  • Nerwica